有種部隊呈獻:【愛滋動畫廊:驚弓之鳥】

介紹返先,乜嘢係【驚弓之鳥】?

【驚弓之鳥】係指以前曾被弓箭所傷,所以之後一見到弓就受驚的鳥。比喻曾遭受驚嚇而心懷恐懼,所以特別提高警覺嘅人。

講返我地啲師兄先丫,絕大部份人士都受過80年代愛滋病嘅「死亡金字塔」嘅負面形象影響,亦都將愛滋病同嫖妓、性濫交嘅負面印象連結上,認為去玩就一定有可能感染愛滋病或性病,往往忽略咗最重要嘅一環:「安全套就係最有效嘅保障措施」。

更甚者,有師兄只係聽到「愛滋病」三隻字就已經心都慌埋,擔心掂到呢樣會唔會感染,掂到嗰樣又會唔會感染,惶惶不可終日。從來唔知道愛滋病只會透過不安全性行為、共用針筒及輸血感染,而一廂情願地相信愛滋病可以鋪天蓋地、無孔不入。呢啲,咪就係畀以前嘅愛滋病教育所嚇怕,變成一隻【驚弓之鳥】。

唔想成為一隻【驚弓之鳥】,首先一定要對愛滋病有清楚嘅認識,包括傳播媒介(體液)及傳播途徑,然後要識得為自己做正確嘅風險行為評估。喺大圍環境嚟講,落實全面嘅性教育及愛滋病教育,先係源頭減「恐」嘅良方。

 

關懷愛滋:在線風險評估

https://aidsconcern.org.hk/testing-service/assess/

 

#認清感染風險

#唔駛嚇到無面

#驚弓之鳥