有種部隊呈獻:【愛滋動畫廊:杞人憂天】

咁究竟乜嘢係【杞人憂天】呢?   
【杞人憂天】係指古時杞國有個人因為擔心天會塌下來而焦慮不安。後用「杞人憂天」就用嚟比喻缺乏根據且不必要嘅憂慮。    
講返我地啲師兄丫,絕大部份人士都受過以往愛滋病嘅「死亡金字塔」嘅負面形象影響,到今時今日都仍然覺得感染咗HIV(愛滋病病毒)就等如死亡、人生玩完、眾叛親離等。即使只係發生過安全性行為,都足以令自己提心吊膽,焦慮不安。大洒金錢去驗齊晒地球上嘅愛滋病測試,得到陰性都仍質疑結果,由朝到晚都不斷上網搵資訊,講乜都覺得自己有份。更甚者,有師兄因為過份嘅焦慮而身體持續出現不適,誤以為係愛滋病感染初期徵狀,搞到唔出街唔見人,連份工都無埋。
擔心、憂慮嘅情緒係人之常情,但係唔正視唔處理,日日【杞人憂天】,咁樣又何苦呢?除咗身體之外,心靈都好重要,對自己好啲,身心靈都健康啲~

 

關懷愛滋:在線風險評估

https://aidsconcern.org.hk/testing-service/assess/

 

#恐懼形成壓力 #心魔就咁繁殖 #杞人憂天 #有種大愛L